Количката е празна
Какво е дрон? Основни характеристики и приложения на съвременните дронове.

Дроновете съществуват от години, използват се за различни цели, и могат да бъдат в помощ при редица случаи. Въпреки това, тези устройства станаха по-популярни и по-достъпни в последно време и приложенията им в различни области се увеличават бързо. Но нека първо да отговорим на основният въпрос: „ Какво е дрон?.

Думата дрон е чуждица произлиза от Английски “drone” и има няколко различни значения, но в превод означава търтей.  Когато говорим за дрон като електрическо устройство си мислим за ракета или дистанционно управляем безпилотен самолет. Така че, основното определение за дрон е „безпилотен самолет или кораб, който може да се движи автономно, без човешки контрол и без пряка видимост“. Друго често срещано определение е  „Дрон е безпилотна летателна система управлявана дистанционно“

Без съмнение, безпилотните летателни апарати, са сред най-модерните устройства в днешната космонавтика, електроника и роботика. В статията ще научите повече за дроновете, как работят, какви са техните основни характеристики, техните приложения в различни области, видове безпилотни летателни апарати, както и бъдещето на безпилотните летателни апарати.

Как работят дроновете и какви са основните им характеристики?

За да разберете по-добре как дроновете летят и работят, трябва да се запознаете с основната конструкция на един типичен безпилотен летателен апарат.

Дроновете са изработени от леки композитни материали с цел увеличаване на тяхната маневреност и намаляване на теглото. Дроновете могат да се оборудват с много допълнителна техника включваща камери, GPS системи, навигационни системи, сензори и др.

Дроновете могат да бъдат във всякакви форми, размери, и с различни функции. По-голямата част от днешните модели могат да излитат от ръка, да бъдат контролирани чрез дистанционно управление или от специални наземни пилотски кабини. Комерсиалните модели са с малки размери и са с опростена конструкция, това прави дроновете подходящи дори за децата, защото са много лесни за контрол.

Има различни вариации на корпуса и конструкцията на дроновете, но основните компоненти, които всеки безпилотен летателен апарат трябва да има са, водоустойчива моторна рама, полетни и моторни контролери, мотори, предавател и приемник, витла (перки), батерии или друг енергиен източник.

Тези малки въздушни акробати са способни да съберат много аксесоари в своя метален или пластмасов корпус. Повечето дронове са готови за полет, но много хора предпочитат да ги направят сами, като използват различни комплекти с части. 

Това, което прави тези безпилотни апарати забележителни е голямата им летателна способност. Дроновете имат ултра-стабилен полет, могат да зависват и да правят различни акробатики във въздуха. Колко далеч може да стигнат зависи от пространството, в което се лети и от пряката видимост.

Със сигурност можете да пилотирате дрон отвъд пряката ви видимост, но по този начин има по-голям риск да нараните някого, да счупите дрона си или да унищожите чужда собственост.

Когато става дума за комерсиални дронове за забавление, те могат да се управляват на малки разстояния и летят само няколко минути. От друга страна, дроновете за военни цели или картографиране са способни да летят с часове и да бъдат управлявани на големи разстояния.

ПРИЛОЖЕНИЯ НА ДРОНОВЕТЕ

Дроновете се използват в много области и няма предел на възможностите им. Ето защо сферите, в които се използват дронове са толкова многбройни и в световен мащаб потреблението им нараства непрекъснато.

Основни сфери на приложение:

 • Търсене и спасяване – Дроновете са много полезни в претърсвателни и спасителни операции. Например, при пожари се използват да определят количеството на определени газове във въздуха (CO, CO2, и подобни), като използват специално оборудване.
 • Сигурност - Властите използват безпилотни летателни апарати за защита на хората по време на различни извънредни ситуации. Така например, те са в състояние да помогнат за координирането на различни операции по сигурността, и по-този начин могат да запазват доказателства.
 • Проверки - много системи като електропроводи, вятърни турбини, както и тръбопроводи могат да бъдат проверени чрез дронове.
 • Видеонаблюдение – дроновете позволяват запис и мониторинг от небето, заради това те са подходящи за наблюдение на публични събития, протести, и всякакви подозрителни събития, без да бъдат чути и видяни.
 • Наука и научни изследвания – Безпилотните летателни апарати помагат много на учените при изследователска дейност, за да наблюдават от небето различни явления в природата или определена среда. Например, безпилотни самолети са използвани за документиране на археологически разкопки, в ядрени аварии (измерване на замърсяването), в ледници, при изригване на вулкан, и т.н.
 • Въздушна фотография и видео - С дрон оборудван с HD камера, можете да заснемете много интересни снимки и видео с отлично качество от небето.
 • Геодезия и GIS (картографиране) – Чрез използване на мулти-спектрални камери и лазерни скенери, дроновете са в състояние да създадат висококачествени 3-D карти. Ето защо, те намират приложение в различни области, включително дистанционно наблюдение, проучване и картoграфиране, фотограметрия, селско стопанство и т.н.
 • Безпилотни системи за доставка – Дроновете служат за доставки на всички видове леки опаковки и пакети. По този начин, може да се осъществява безопасен, екологично чист и бърз транспорт на стоки по въздух.

 

В допълнение към тези основни области на приложение, безпилотни летателни апарати се използват в инженерни и строителни дейности, авиация, маркетинг, недвижими имоти (жилищни и търговски), застраховки, комунални услуги, минно дело, метеорология, образование, и др.. Днес, много правителствени агенции, частни фирми и други институции имат свои частни безпилотни самолети.

Освен в тези „сериозни“ дейности, мини и нано дроновете са широко използвани за развлечение. В днешно време, използването на безпилотни летателни апарати е напълно нормално нещо, а Вие законно може да купите дрон през интернет на достъпна цена.

Те са лесни за управление, и не е нужно да притежавате лиценз за RC пилот, за да летите. Това е чудесен начин на забавление, и хората по целия свят се наслаждават на летенето с дронове.

КЛАСИФИЦИРАНЕ - РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ДРОНОВЕ

 Класифицирането на дроновете може да изглежда невъзможнo, поради факта, че има много различни модели, с различни функции, размери и цена. Единственият начин за класификация е според размера.

НАНО И МИНИ ДРОНОВЕ

Най-малките дронове на планетата са част от тази категория. Могат да се разделят на две групи: Нано и Мини дронове.

Нано дроновете са най-малки и обикновено имат големина на насекомо. От друга страна мини дроновете могат да достигнат 20 см дължина и имат по-мощни мотори и по-добри характеристики от Нано дроновете.

В общи линии, използването на модели от двете категории от военните за шпионаж и малки задачи, се дължи на факта, че може лесно да се маневрира и може да се достигнат отдалечени места. От друга страна, има много модели на пазара, които са достъпни за обикновените потребители. Те имат много малък радиус, между 100 м и 500 м, и не могат да летят повече от 5-8 минути.

ДРОНОВЕ С МАЛЪК РАЗМЕР

Дроновете от тази група имат размери между 20 см и 1 метър. Те имат различни видове мотори, някои от тях се хвърлят във въздуха, за да се стартира полета, други използват мощни безчеткови мотори.

Този тип дронове са много популярни на пазара заради страхотните характеристики и достъпната цена в сравнение с големите дронове.

 Тези дронове са най-достъпни за масовия потребител. Най-просто казано повечето  дронове, които можете да видите на пазара са от тази група. Може да са оборудвани с  камери и друг вид техника. Всички те имат радиус на полет 500 м до 4 км и полетно време  от 15 до 40 минути

 ДРОНОВЕ СЪС СРЕДЕН РАЗМЕР

 Всеки такъв дрон има размах между 1 и 5 метра. Тези дронове имат мощни мотори и могат  да носят тегло до 200 кг. Често пъти тези летателни апарати не могат да се носят от сам  човек, затова обикновено не са стандартен избор за потребителите.

 Тези дронове най-често се използват за транспорт на стоки или от военните за пренос на ракети или разузнавателна техника. Този тип дронове са сравнително малки и леки спрямо други летателни апарати. Могат да летят в радиус до 50 км и времето им за полет може да достигне до 6 часа.

ГОЛЕМИ ДРОНОВЕ

В тази група се включват дронове с размах над 10 метра. Общо взето тези дронове имат близки размери до средните по големина дронове и се използват от армията. Цивилни не могат да закупят такъв дрон защото се смята за малък самолет.

Повечето дронове са оборудвани с оръжия и ракети, и се използват за тактически атаки или когато е опасно да се изпрати пилот. Вярва се, че в близко бъдеще големите дронове изцяло ще заместят пилотирание от хора самолети.

Заради факта, че има много различни дронове от тази група, те могат да се класифицират в тези подгрупи:

 1. Модели с кратък обсег. Могат да летят до 150 км и не повече от 11 часа.
 2. Модели със среден обсег. Тези дронове може да имат диапазон до 650 км и се използват за прогнозиране на времето.
 3. Дронове с по-голям обсег. Дронове летящи на над 10 000 метра с полетно време от над 36 часа.

БЪДЕЩЕТО НА ДРОНОВЕТЕ

В днешно време, безпилотните летателни апарати са изключително популярни и имат безброй приложения. Въпреки това, в бъдеще, те ще търпят подобрения и ще разширят сферите, в които се използват. Дори и днес, безпилотни летателни апарати се използват за транспортиране на стоки отдалечени разстояния.

Дори и днес, безпилотни летателни апарати се използват за превоз на товари до отдалечени места, за наблюдение и т.н. В бъдеще очакваме да видим безпилотни самолети, които могат да правят това много по-добре от сега.

Има много спекулации на какво ще са способни дроновете в бъдеще. Много компании разработват схеми за доставка на стоките си с безпилотни летателни апарати. Много от възможностите на дроновете ще бъдат подобрени в бъдеще. Фирми като Amazon и DHL имат собствени програми за разработка на транспортни дронове.

Големите дронове намират приложение при заснемането на реклами, игрални и документални филми. Оборудвани с професионални камери и управлявани от обучени и опитни пилоти и оператори.

Разработват се дронове оборудвани с животоспасяващо оборудване, за използване в трудно достъпни или опасни места. Подобряването на батериите, увеличената ефективност на двигателите и на техниката като цяло, ще открият нови невиждани възможности за употреба дроновете.

Много сериозна част от света на дроновете в последните години са състезанията. Бързи и изключително маневрени състезателните дронове привличат все повече млади ентусиасти. През 2016 година в Дубай беше осъществено и първото голямо състезание с дронове с награден фонд 1 милион долара.

В България дроновете са все по-популярни и по-достъпни. Оргазнизират се множество събития и състезания за дрон ентусиастите. Сериозно се работи и върху законодателството, за да може всичко да е регламентирано и потребителите на дронове да знаят правата си и да бъдат защитени всички участници във въздухоплаването.

« назад